5. Strateji: Bir Ayı Piyasasında Kripto Kazançlarını Katlayın
Bir piyasa düşüşü sırasında, çoğu DeFi protokolünü kullandığınızda, acı verici bir gerçeği fark etmeniz gerekir: para kaybediyorsunuz.
DeFi'nin durumu öyledir ki, protokollerin %95'i yalnızca uzun vadeli ürünler ve stratejiler sunar, yani LP veya tek varlık pozisyonlarınız, piyasalar yükseldikçe pozisyonlarınız da USD cinsinden yükselecek şekilde piyasaya maruz kalır. -değer. Sorun, elbette, piyasalar düştüğünde de aynı şekilde maruz kalmanızdır ve bu, portföyünüzü yeşilden kırmızıya çevirdiği kadar hızlı bir şekilde gülümsemenizi de alt üst edecek türden bir değişikliktir.
Uniswap, PancakeSwap veya Sushi gibi en iyi DEX'teki LP pozisyonlarınızdan birini düşünün. LP çiftindeki her iki jeton da uzun pozlamaya sahiptir. Aynısı, Venus, Aave ve diğerleri gibi teminatlı iç borç verme protokolleri için de geçerlidir. Fiyatlar yükseldiğinde hayat güzeldir. Ancak fiyatlar düştüğünde veya daha kötüsünde -korkunç bir ayı piyasasına gireriz- uzun ve engebeli bir yolculuğa çıkacaksınız ve bu rollercoaster inerken çok daha hızlı ve daha korkutucu. Kusmamaya çalışın.
Böyle bir piyasa düşüşü sırasında, çiftçilik veriminizin artık her hafta almakta olduğunuz çift haneli kayıpları dengelemeye yaklaşmadığını fark etmeniz uzun sürmeyecektir. Kâr elde etmeye çalışmak, tasarruflarınızı yakan yanardağa su atmak gibi olacaktır. Ne yapabilirsin?
Çoğu DeFi protokolünde maalesef pek bir şey yok. Bunu telafi edecek ürünlere sahip değiller. Aslında bu, mevcut DeFI ekosisteminin doğasında var olan bir sorundur – aşağı yönlü piyasa koşullarında sürdürülebilirlik eksikliği.
Öyleyse ne olacak, verim çiftçiliğini bırakmanız mı gerekiyor? O zaman sadece durağan paralar veya kripto varlıklar üzerinde oturmanız, oturup enflasyonu yemeleri, size hiçbir şey kazandırmaması ve hatta değer kaybetmeleri gibi soğuk bir cüzdanda biriktirmeniz gerekecek. Çoğu kripto sahibinin 2018 öncesi yaptığı şey buydu. Ve kimse geriye gitmekten hoşlanmaz.
Böyle bir yenilgi, kazandığınız o sulu DeFi getirilerine veda etmek olurdu, size tradFi ve kripto olmayan arkadaşlarınıza burnunuzun ucundan bakma fırsatı veren yüksek APY'ler, yaklaşık %3 yüksek övündükleri için içeride alay ederler. enflasyona bile ayak uyduramayan CD'ler verir. Öyleyse kendinize sorun, portföyünüzün finansal işsizlik hattına katılmasına hazır mısınız?
Neyse ki, ayı piyasasında bile rahat, verim odaklı pasif gelirinizin akmasını sağlayabileceğiniz bir yer var ve o da Alpaca Finans'ta.
Alpaka farklıdır ve ister yün rengine ister başka bir ölçüye göre olsun, lamalara karşı bariz genetik üstünlüklerinden bahsetmiyorum. Alpaca Finans'ın size sunduğu ürünlerden bahsediyorum, bunları doğru bir şekilde kullanmayı biliyorsanız - tüm piyasa koşullarında çiftlikten karlı bir şekilde verim almanızı sağlayan ürünler. Özellikle bu makale için, ayı piyasasında çiftliğin nasıl karlı bir şekilde verim alınacağını ele alalım.
Alpaca'da verim çiftçiliği yaparken, düşüş trendinde olan pazarlarda kârsız olan uzun pozisyonları tutmak zorunda kalmazsınız. PancakeSwap gibi DEX'lerde, uzun, kısa veya nötr arasında seçim yaparak pozisyon maruziyetinizi özelleştirirken çiftlik elde edebilirsiniz. Bu makalede ve diğerlerinde, kârınızın varlık fiyatlarıyla aynı yönde hareket ettiği uzun olma kavramını zaten tanıttık. Eh, kısa bunun tersidir. Kısa olsa da, bir jeton fiyatı düşerken kar elde edersiniz ve bu, bir ayı piyasasında karlı stratejilerin nasıl oluşturulacağının özüdür. (Burada kısaltma hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.)
Artık temel bilgileri tanıttığımıza göre, aşağıda ayı piyasası verimli çiftçilik stratejisini ayrıntılı olarak gözden geçireceğiz ve gerçekten ayrıntılara dalmak istiyorsanız, önce bir giriş verdiğimiz Strateji 4'ü okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. kaldıraçlı verim çiftçiliği ve ilk net uzun ve kısa risklerinizi nasıl hesaplayacağınız.
Verim Tarımı Kısa Pozisyonu Nasıl Oluşturulur
Ayı piyasalarında, neredeyse tüm varlıkların fiyatı düşecek. Ancak, bu stratejiyi, fiyatı düşeceğine inandığınız belirli bir jetona odaklanmak için soyutlayabiliriz. Bu şekilde, bu aslında herhangi bir piyasa koşulunda kullanılabilir. Örneğin, bir boğa piyasasında bile, ETH gibi bir tokenin düşeceğine inanıyorsanız, ETH ödünç alırken kaldıraçlı bir verim çiftçiliği pozisyonu açarak Alpaca Finance'te ETH'yi açığa alabilirsiniz. (Burada sadece ETH örneği kullanıyoruz. Bizi avlamayın, ETH maxis 😢)
Örnek: Bir ETH-stablecoin çiftliği pozisyonu açın, ETH ödünç alın, >2x kaldıraç kullanın
Bir ETH-USDT pozisyonu açabilir, 10.000 $ değerinde jeton yatırabilir (tercihen takas maliyetlerini azaltmak için USDT) ve 20.000 $ değerinde ETH ödünç alabilirsiniz (3x kaldıraç). LP pozisyonlarının iki varlık arasında 50:50 oranında bölünmesi gerektiğinden, pozisyon açıldıktan sonra Alpaca otomatik olarak 5000$ değerinde ETH'yi USDT'ye çevirecek ve 15.000$ değerinde ETH + 15.000$ değerinde USDT ile sonuçlanacaktır. Maruziyetiniz:
15.000 dolarlık uzun ETH
15.000 dolarlık uzun USDT Kısa
20.000 $ değerinde ETH ⇐ ödünç alınan tokenler
Toplamda, ilk net riskiniz 5000$ değerinde kısa ETH'dir (bu hesaplamalar hakkında daha fazla ayrıntı için Strateji 4'e bakın). USDT'ye gelince, stablecoin'ler tipik olarak 1$'a yakın sabit kaldığından, onlara uzun/kısa maruz kalma etkin bir şekilde tarafsızdır ve bu nedenle göz ardı edilebilir.
Bu ETH-USDT pozisyonuyla, artık standart oranın 3 katı (daha az borçlanma faizi) ile verim çiftçiliği ödülleri kazanırken ETH düştükçe kar elde edeceksiniz. En önemlisi, bir ayı piyasası sırasında feci kayıplar almayacaksınız ve gerçek bir kıdemli mahsul çiftçisi gibi verim çiftçiliği operasyonunuzu yıl boyunca devam ettireceksiniz.
Birkaç profesyonel not:
2x kaldıraç kullandığınızda, ödünç alınan varlık üzerinde hafif bir kısa vadeli riske maruz kalırsınız. Uzun pozisyonlarla karşılaştırıldığında, kısa pozisyonlar daha az riske sahiptir. 3x ile, bir kısa pozisyon tipik olarak karşılık gelen bir uzun pozisyonun 1/3'üne sahiptir. Verim çiftçiliği amacıyla, bu, aynı büyüklükteki uzun bir pozisyona kıyasla, kısa olduğunda tasfiye edilme şansınızın çok daha düşük olacağı anlamına gelir. Teminat ekleyerek pozisyonunuzu yeniden dengelemeniz gerekirse, kısa pozisyon da daha az sıklıkta olacaktır.
Token fiyatları hareket ettiğinde ne kadar kar/kaybedeceksiniz?
Bir LP pozisyonundaki jetonlardan biri veya her ikisi fiyatta hareket ettiğinde, temeldeki DEX, AMM'lerin nasıl çalıştığına bağlı olarak varlıklarınızı yeniden dengeleyecektir. Örnek olarak bir ETH-USDT LP alırsak, ETH fiyatı yükselirse, pozisyon daha az ETH ve daha fazla USDT içerecektir. Bu yeniden dengeleme mekanizması, ETH (Ödünç Alınan Varlık) fiyatı hareket ettiğinde öz sermayenizin nasıl değişeceğini gösteren aşağıdaki grafiğe yol açar. (AMM yeniden dengelemenin nasıl çalıştığı konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yok, ancak isterseniz Alpaka Akademisi makalemizde bununla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.)
Bu örnekte, ödünç alınmayan varlık USDT olacaktır ve bu fiyatta değişmemelidir, bu nedenle yeşil çizgiyi referans olarak kullanabilirsiniz. Diğer durumlarda, ödünç alınmayan varlığınız BNB, BTCB veya başka bir değişken varlık olabilir ve bu varlıklar fiyatları değişebileceğinden diğer satırlar faydalı referanslardır.
Yukarıdaki grafikten birkaç önemli gözlem:
Kesikli siyah çizgi, cüzdanınızda sadece HODLed sabit paralar varsa, öz sermayenizi gösterir.
Ödünç Alınmayan Varlığın fiyatı değişmeden kalırsa (örneğin, bir stabilcoin ise): a) Getirileri dikkate almadan, öz sermayeniz düz siyah çizgiyi takip ediyor. ETH düştükçe kar edeceksiniz çünkü ETH'de kısa bir pozisyonunuz var. b) 3 kat çiftçilik getirisi (yeşil hat) düşünüldüğünde, özsermayeniz daha da yüksek olacaktır.
Ödünç Alınmayan Varlığın fiyatı değişirse (örneğin, yukarıdaki ikinci örnekte olduğu gibi bir ETH-BNB pozisyonu açtıysanız), eğriler değişecektir.
Bu 90 günlük bir pozisyon içindir, yani bir pozisyonu ne kadar uzun süre tutarsanız, verim çiftçiliğinden o kadar çok kazanırsınız ve bu eğri kesikli siyah HODL çizgisinin üzerine çıkabilir.
Verim Çiftçiliği Hesaplayıcımızda varlıkların tasfiye riskini ne kadar düşürmesi gerektiği de dahil olmak üzere tüm hesaplamalar ve grafiklerle oynayabilirsiniz.
Tasviye Riski
Tasfiye, kısa pozisyonlar için uzun pozisyonlardan daha az risk teşkil etse de, özellikle stabil coin olmayan Ödünç Alınmayan Varlık kullanırken yine de dikkatli olunması gereken bir şeydir.
3x kaldıraçta, Ödünç Alınan Varlığa (BUSD/ETH veya BNB/ETH) göre Ödünç Alınmayan Varlık, likidasyon riskine girmeden önce (%83,3 Tasfiye Eşiği varsayılarak) %36 düşmek zorunda kalacaktır.
Stabilcoin ödünç almadan bir pozisyon açmayı seçerseniz ve > 2x kaldıraç kullanırken BNB-ETH gibi bir çiftte olduğu gibi değişken bir varlık ödünç alırsanız, Ödünç Alınan Varlık yükselirken Ödünç Alınmayan Varlık düşerse özellikle dikkatli olun, çünkü bu, tasfiyeye yönelik pozisyonu hızlandırabilir. Alpaka Akademisi Ders 3'te tasfiyeler hakkında daha fazla bilgi edinin.
Özetle, > 2x kaldıraç kullanarak bir çiftçilik pozisyonu açtığınızda, ödünç alınan jetonu açığa almış olursunuz. Bu, bir ayı piyasasında çiftliği karlı bir şekilde elde etmenin tek yollarından biridir.
Genel olarak, Ödünç Alınmayan Varlık olarak bir stabilcoin kullanmanızı ve muhtemelen en çok düşeceğine inandığınız kripto varlığını (BNB, ETH veya BTCB) ödünç almanızı öneririz.
Hepsi bugün için. Söyleyeceğimiz son şey, hepimiz ayı piyasalarından nefret etmemize rağmen, deneyimli yatırımcılar hem boğa hem de ayı piyasalarında nasıl karlı olunacağını bildikleri için piyasanın yönünü umursamıyorlar. Bu arada, amatör yatırımcılar ayı piyasalarında oturuyorlar, hatta daha da kötüsü, onlar sırasında zarar alıyorlar.
Bu makale size bir finans diploması vermeyecek olsa da, Alpaca'nın platformunu yeterince iyi nasıl kullanacağınızı öğretecek, böylece farenizin birkaç tıklamasıyla tüm piyasa koşullarında kar elde edebileceksiniz. O zaman, Diğerleri piyasa durumu hakkında kripto twitter cıvıl cıvıl iken, kendini “Boğa düşüneceksin? Ayı mı? Tüm salla gitsin. Ben bir alpakayım ... ve bu demek oluyor ki, çim tarlaları olsun verimsiz olsun, ben her zaman yeşilin içindeyim.”
Alpaca Finance ile nasıl kar edeceğiniz hakkında daha fazla makale için, Alpaca Finance ile Tarım Veriminizi En Üst Düzeye Çıkarmak için Altı Basit Stratejimizi okuyabilir ve daha fazla eğitim içeriği için Alpaca Akademimizi kontrol ettiğinizden emin olabilirsiniz.
Last updated