Ders 2 - Çift Taraflı Borçlanma ile Riskten Korunmaya Giriş
Bugün size Alpaca Finans platformunun sizlere riskten korunmak için güçlü stratejiler oluşturma becerisini nasıl verdiğini açıklayacağız. Tabii ki, çift taraflı kaldıraçlı verim çiftçiliğinden bahsediyoruz.
BNB Chain'de bu özelliği sunan ilk kaldıraçlı yield farming protokolü olmaktan heyecan duyuyoruz. Bu özellik sayesinde her iki varlık için de mevduat kasamızda bulunan çiftlerde kaldıraçlı yield farmingi pozisyonları açarken hangi varlığın ödünç alınacağını seçebilirsiniz. Desteklenen havuzların bazı örnekleri aşağıdaki gibidir:
BNB-BUSD (3x)
BNB-ETH (3x)
ALPACA-BUSD (2.5x için borçlanma BUSD, 2x için borçlanma ALPACA)
BTCB-BNB (3x)
BTCB-BUSD (3x)
USDT-BUSD (3x)
ETH-BUSD (3x)
📈Çift taraflı kaldıraçlı yield farming faydaları nelerdir?
Bu özelliğin size nasıl fayda sağlayacağını anlamak için öncelikle her bir varlığa farklı kaldıraç seviyelerinde maruz kalma durumunuzu anlamalısınız.
1x kaldıraç, başka bir yerde yapabileceğiniz standart çiftçilikle aynıdır. 1x'in üzerinde, çiftçilik pozisyonunuzu katlamanıza izin verecek, size daha yüksek verim ve ALPACA bonus ödülleri sağlayacak ve ödünç varlık alacaksınız.
Ödünç aldığınız varlık dışındaki varlıklar kaldıraçlı uzun vadeli riske sahip olacak, bu nedenle fiyatı yükseldiğinde öz sermaye değeriniz artacaktır. Bu, standart yield farm ile aynıdır.
2x kaldıraçta, ödünç alınan varlık için, o varlığa tarafsız bir şekilde maruz kalacaksınız. Bu, pozisyon açılışında özkaynak değerinizin ödünç alınan varlığın fiyatındaki bir artışına veya düşüşüne kayıtsız kalacağı anlamına gelir; dolayısıyla - nötr bir durum olacaktır.
Nötrden korunmak isteyen kullanıcılar için: büyük çift haneli fiyat hareketlerinin, ödünç alınan varlık üzerindeki riskinizi nötrden biraz long veya biraz short'a kaydıracağını unutmayın. Bu nedenle, 2x'te bir pozisyon açmak, nötrden korunmanın en iyi yolu değildir. 2x sadece açık konumda nötrdür ve sadece bunu göstermek için bir örnek olarak kullanılmıştır. Bu makalenin ilerleyen bölümlerinde, daha büyük fiyat hareketlerine dayanabilecek birden fazla pozisyon kullanarak nötrden korunmak için daha iyi bir strateji göstereceğiz. Ayrıca, bir kullanıcının deneyiminden bu değişimlerin örneklerini burada görüntüleyebilir veya yield farm hesaplayıcımızı kullanarak maruz kalma değişikliklerinizin konum değerini nasıl etkilediği hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
2x'in üzerinde, ödünç alınan varlık üzerinde düşük bir açığa sahip olacaksınız, yani bu varlığın fiyatı düştüğünde öz sermaye değeriniz artacak ve fiyat yükseldiğinde öz sermaye değeriniz düşecektir.
2x'in altında, her iki varlıkta da uzun süre kalırsınız, ancak birinde daha uzun, ödünç alamamış olursunuz.
Daha önce, LYF pozisyonlarını açarken, yalnızca bir tür varlık ödünç almakla sınırlıydınız. Örneğin, ETH-BNB çiftliğinden yararlanmak istiyorsanız, BNB ödünç almak zorunda kalırdınız. Yukarıda ve bir önceki makalemizde de bahsettiğimiz gibi kaldıracınız > 2x olduğunda ödünç aldığınız varlığı açığa almış oluyorsunuz. Örneğimizde bunun anlamı, kaldıraçlı ETH-BNB çiftçiliği yaparken BNB'yi açığa alıyor olmanızdır. BNB fiyatının ETH'den daha iyi performans göstereceğini düşünüyorsanız, bu biraz rahatsızlık verici olabilir. Ancak şimdi, çift taraflı çiftçiliğimizle durum artık böyle değil!.
BNB'nin ETH'den daha iyi performans göstereceğine inanıyorsanız, bunun yerine ETH ödünç almayı ve ETH'yi shortlarken BNB'ye sahip olmayı seçebilirsiniz! Kârınızı maksimize etmek için, hangi varlığı ödünç alacağınız konusunda bir seçeneğiniz varsa, hakkında en iyimser olduğunuz varlığın karşısındaki varlığı ödünç almayı düşünün. Örneğin, ETH-BNB'de, BNB'nin fiyatının ETH'nin fiyatından daha fazla artmasını bekliyorsanız, ETH ödünç alın.
Hangi varlığın ödünç alınacağını seçerek pozisyonlarınızı özelleştirebilmenize ek olarak, bu özellik daha karmaşık çiftçilik ve riskten korunma stratejilerine izin verecektir.
Örneğin, daha yüksek bir APY çifti üzerinde maksimum kaldıraçla farm yaparken aynı zamanda nötr riskten korunma yapabilirsiniz. Bunu yapabileceğiniz böyle bir çift, her bir varlığı ödünç alan iki pozisyon açarak ve böylece risklerini nötr hale getirerek BNB-BUSD paritesidir. Aşağıda, buna benzer bir kurulum örneği vereceğiz. Ancak devam etmeden önce, konuyla ilgili bir önceki yazımızı okuyarak longing & shorting pozisyonlarının ne kadar işe yaradığını anladığınızdan emin olun.
Örnek Kurulum
(1) İlk olarak, 3x kaldıraçla BUSD ödünç alarak bir BNB-BUSD pozisyonu açacaksınız. Bu örnekte, teminat olarak 1000 USD değerinde jeton ekleyeceksiniz.
Teminat Ekleme: 1000$
Toplam pozisyon değeri: 3000$ (ödünç alınan 2000 BUSD)
Maruz kalma:
BUSD: Short 500 (etkili olarak nötr çünkü BUSD USD'ye sabitlenmiştir ve bu nedenle yükselmesi veya düşmesi pek olası değildir. Shortun neden 1500 yerine 500 olduğunu anlamıyorsanız, bunu okuyun)
BNB: Long1500
(2) Ardından, başka bir BNB-BUSD pozisyonu açtınız, ancak bu sefer 3x kaldıraçla BNB ödünç alacaksınız ve teminat olarak 3000 USD değerinde token ekleyeceksiniz.
Teminat Ekleme: 3000$
Toplam pozisyon değeri: 9000$ (ödünç alınan 6000 BUSD)
Maruz kalma:
BUSD: Long 4500 (etkili olarak nötr)
BNB: short 1500
(3) Şimdi, yukarıdaki iki pozisyonu birleştirirken toplam riskleri özetleyelim:
Teminat Ekleme: 4000$
Toplam pozisyon değeri: 12000$ (ödünç alınan 8000 BUSD)
Toplam Maruz Kalma:
BUSD: long 4500 - short 500 = long 4000 (etkili olarak nötr)
BNB: long 1500 - short 1500 = 0 (nötr)
Gördüğünüz gibi, bu tür bir strateji kurulumuyla, açık konumda sabit bir madeni stabil para - madeni para çiftinde sahip olacağınız şeye benzer nötr maruziyete sahip olacaksınız. Yine de daha yüksek bir APY çifti yetiştiriyor ve daha büyük getiriler elde ediyor olacaksınız!
Bu, ancak çift taraflı borçlanma sayesinde elde edebileceğiniz bir stratejidir ve herhangi bir normal verim çiftliğinde elde edemeyeceğiniz bir şeydir ve sizi her iki varlık üzerinde de uzun süre maruz kalmaya zorlar. Yine de Alpaca'da sürülerimizi en güçlü tarım araçlarıyla güçlendirmeyi seviyoruz; altın traktörler ve tüm bunlar…
Alpaca dostları, şimdi istediğiniz şekilde çiftçiliğin tadını çıkarın. Bir sonraki derste, kaldıraçlı verim çiftçiliğini kullanan en iyi riskten korunma stratejileri hakkında daha fazla ayrıntıya gireceğiz.
Tarafsız riskten korunmak isteyen kullanıcılar için önemli bir uyarı: LP tokenlerinin doğası gereği, AMM, fiyat hareket ettiğinde varlıklarınızı yeniden dengeler. DeFi'deki insanların genellikle Geçici Kayıp olarak adlandırdıkları şey bu mekanikten gelir. Bunun anlamı, fiyatlar hareket ettikçe, nötr risklerinizin değişmesidir. Tipik olarak, fiyat yükseldikçe, varlık riski biraz düşer ve fiyat düştükçe varlık riski biraz daha fazla olur.
Teminat ekleyerek (fiyat yükselip düştüyse) veya pozisyonu kapatıp yeniden açarak bu riski nötre sıfırlayabilirsiniz, ancak bunu her yaptığınızda küçük kayıplar alırsınız, bu yüzden bunu yapmak iyi bir strateji değildir. Genellikle nötr pozlamaya sıfırlamak için... Bunun yerine, ALPACA'yı BUSD-ALPACA'da 2x'te ödünç almak, yalnızca ALPACA'nın fiyatının değişeceğine bahse girerseniz etkilidir, diğer bir deyişle çok fazla değişmeyecektir. O zaman bile, nötr olmak için bu makalede verilen biçimde 3x'te 2 karşı dengeleme pozisyonu açmanız daha iyi olur, çünkü daha yüksek kaldıraçla daha fazla çiftçilik verimi alırsınız.
Özetlemek gerekirse, 2x'te bir varlık ödünç alarak elde ettiğiniz tarafsızlık, 2x'ten daha yüksek kaldıraçlı iki pozisyonu birleştirerek nötr bir hedge oluşturarak elde ettiğiniz tarafsızlıkla aynı değildir. Bu makalede verilen 2 pozisyonu birleştirme örneği, tarafsız bir hedge oluşturmak için daha etkilidir.
Varlıkların yeniden dengelenmesi olmadan açığa/hedge alınacak ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu arada, fiyattaki hareketlerin, altta yatan risk değişimleri nedeniyle hisse senedi değerlerinizi nasıl etkilediğini gösteren grafiklere sahip hesap makinemizi kullanabilirsiniz.
Alpaca kullanarak çok pozisyonlu bir riskten korunma stratejisinin derinlemesine bir örneği için, şunu okuyabilirsiniz: https://medium.com/leverage-farming-with-alpaca/pseudo-delta-neutral-with-alpaca-4df49289e167
Last updated