Ders 5 - Kalıcı Kayıplar ve Yaygın Yanlış Anlamalar Hakkındaki Gerçek
Last updated
Last updated
Geçici Kayıp… korkunç bir terim. Bunu duydunuz, okudunuz, ama gerçekten anlıyor musunuz? Bu yazıda, biz kıdemli alpaklar, tüm yield farming'çileri rahatsız eden konuyu ele alacağız. O halde okuma gözlüğünüzü takın ve IL'yi (kalıcı kayıp/Impermanent Loss) birlikte keşfedelim.
Bir LP pozisyonundaki varlıkların (tokenlerin) fiyatları başlangıç oranlarından farklı olduğu için Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) tarafından varlıkların yeniden dengelenmesinin bir sonucu olarak kalıcı kayıp (IL) oluşur. IL, LP'deki bir varlığın, söz konusu varlığı kendi başına tutmayla karşılaştırıldığında öz sermaye kaybıdır.
Hala bir şey ifade etmiyor mu? Merak etmeyin. Gelin birlikte basit bir örnek üzerinden gidelim ki bu tanım sizin için daha anlaşılır olsun.
Alice'in 10 BNB ve 3.200 BUSD'ye sahip olduğunu ve BNB-BUSD LP havuzunda likidite sağlamaya karar verdiğini varsayalım. Basit olması için, varlıklarının LP için gerekli olan tam 50:50 oranında olması için 1 BNB = 320 BUSD kabul edeceğiz.
t= 0 (zaman aralığı = 0, başlangıç zamanı)
Alice'in varlıkları = 10 BNB + 3.200 BUSD = 6.400 BUSD değerinde
Biraz zaman geçti ve BNB fiyatı %25 artarak 1 BNB = 400 BUSD'ye yükseldi. Bu fiyat hareketi sırasında varlıkları LP havuzunda olduğundan, 50:50 BNB:BUSD oranını korumak için yeniden dengelendi. Böylece havuzdaki varlıkları şöyle oldu:
Farming in LP t=1 Alice’s varlıkları= 8.94 BNB + 3,577.71 BUSD = 7,155.42 BUSD değerinde
(8.94 * 400 = 3,577.71 * 1)
Genel olarak, Alice 7,155,42 — 6,400 BUSD = 755,42 BUSD kâr etti
Kârlar her zaman iyidir, ancak neden bazı insanlar bu tür bir senaryoda Geçici Kayıptan şikayet ediyor? Kayıp nerede? Pekala, bunu, Alice varlıklarını LP havuzuna koymasaydı, bunun yerine cüzdanında t=0'dan t=1'e kadar tutsaydı ne olurdu ile karşılaştıralım.
Held in Wallet (Cüzdanda Tutulan) t=1 Alice’s varlıkları= 10 BNB + 3,200 BUSD = 7,200 BUSD değerinde
Yani bir LP pozisyonundayken, Alice'in kaybı 44,58 BUSD oldu, varlıkları elinde tutmasından %0,62 daha kötüydü. 44,58 BUSD'lik bu fark, Geçici Kaybın bir örneğidir.
Fiyat girişinizden uzaklaştıkça Geçici Kaybın etkisini gösteren aşağıdaki gibi bir grafik görmüş olursunuz. İlk başta, soldaki dik bir eğrinin -%100'e kadar indiği için grafik korkutucu görünebilir! Bununla birlikte, daha yakından incelendiğinde, IL'nin, riski doğru bir şekilde anladığınız ve sağlam bir oyun planınız varsa, olası kayıpları azaltabileceğiniz ve bu riski kabul edilebilir sınırlar içinde tutabileceğiniz diğer yatırım risklerinden farklı olmadığını iddia edeceğiz.
IL tablosunu biraz yakınlaştıralım ve yalnızca giriş noktanızın yakınındaki fiyat aralığını dikkate alalım (aşağıdaki tablodaki gibi). Bu bölgedeki eğim oldukça yumuşaktır. Aslında, LP çiftinizdeki varlığın fiyatları girişinizin %50'si içinde kaldığı sürece Kalıcı Kayıp < %2 küçük kalır! Başka bir deyişle, IL aslında daha az uçucu tokenlerle kısa vadede veya hatta orta vadede büyük bir faktör değildir. Farkında olmanız gereken bir şeydir, ancak iyi bir anlayışa sahip olduğunuz sürece mutlaka korkulacak bir şey değildir. Şimdi size bu konuda yardımcı olacağız.
Makalelerde tekrar tekrar gördüğümüz yaygın bir öneri, kullanıcıların Geçici Kaybın kalıcı olmasını önlemek için LP konumlarını KALDIRMAMALARIDIR.
“LP pozisyonunuzu kaldırmadan önce döviz kurunun başlangıç kuruna dönmesini bekleyin.”
Ancak bu öneri yanıltıcıdır. Bu söz, borsacıların “Satmadığınız sürece kayıp sayılmaz” demesinden farklı değil. Gerçekte, bir LP pozisyonunun kaybı, satın aldığınızdan beu yana fiyatı düşen bir hisse senedine sahip olmanızdan daha "kalıcı" hale getirecek sihirli bir yanı yoktur. Her iki senaryoda da, kaybın silinmesi için fiyatın giriş noktanıza geri dönmesi gerekir.
Bir LP'deki likiditeyi kaldırmanın Geçici Kaybı etkilemediğinin kanıtı olarak aşağıdaki senaryoyu hayal edin. LP pozisyonunuzdaki varlıkların fiyatları değiştiyse ve bir miktar Geçici Zarar tahakkuk ettiyse, LP pozisyonunuzdan likiditeyi kaldırabilirsiniz. Bu, yukarıda belirtilen alıntının yazarlarının size yapmamanızı tavsiye edeceği bir şeydir, yani başka bir deyişle kaybın kalıcı olacağını ima eder.
Bununla birlikte, LP'nizden likiditeyi kaldıracak olsaydınız, o likiditeyi aynı token oranında geri ekleyebilir ve kendinizi likiditeyi kaldırmadan önceki aynı pozisyonda bulabilirsiniz. Daha önceki giriş fiyatlarınıza göre, Geçici Kaybınız aynı olacaktır. Varlıkların fiyatları ilk girişinizde oldukları yere geri dönerse, Geçici Kaybınız 0 olur. Likiditeyi kaldırarak Geçici Kaybınız kalıcı hale gelirse bu nasıl mümkün olabilir? Cevap öyle değil.
Dahası, likiditeyi kaldırırsanız ve tokenleri bir LP'nin dışında tutarsanız ve ardından fiyatları ilk girişinizde oldukları yere geri dönerse, aslında “kurtarılan Geçici Zarardan” daha fazlasını kazanmış olurdunuz. Bu nedenle Geçici Kayıp aslında bir yanlış isimdir ve konsepte bakabileceğiniz başka, daha iyi çerçeveler vardır.
IL'yi kendi avantajınıza kullanabileceğiniz yollara ışık tutan Geçici Kayıp'a bakmak için alternatif yollar öneriyoruz.
Varlığın yeniden dengelenmesi, Geçici Kaybın nedenidir, ancak varlık yeniden dengeleme nasıl çalışır? Gerçek, düşündüğünüzden çok daha basittir. Diyelim ki girişte 50:50 başlangıç oranında bir LP BTC-BNB çiftiniz var. Varlıkların yeniden dengelenmesi düşünüldüğünde varlıkların fiili fiyatları önemli değildir, yalnızca birbirlerine göre göreceli fiyatları önemlidir. 50:50 yerine oranı 1:1 olarak sadeleştirelim.
BTC fiyatı, BNB fiyatına göre %10 daha fazla yükselirse, varlık yeniden dengelenmeden önceki yeni oran 1,1:1 olur. Şimdi, AMM'nin bunu 1:1 olarak yeniden dengelemesi gerekiyor, peki bunu nasıl yapıyor? Basit: BTC satar ve değer oranı 1:1 olana kadar daha fazla BNB alır. BTC fiyatı BNB'ye göre yükselmeye devam ederken, AMM BTC satmaya ve BNB almaya devam ediyor. BTC'nin fiyatı BNB'ye göre geri düştüğünde, AMM tam tersini yapar; BNB satar ve BTC alır.
Tüccarlar kendilerine bunun tanıdık geldiğini düşünüyor olabilirler ve bunun iyi bir nedeni var. Bu, dolar-maliyet ortalaması (DCA veya ortalama) olarak adlandırılan tüccarlar tarafından sıklıkla kullanılan bir stratejiye benzer. Özünde, AMM'nin yaptığı şey, tokenleriniz üzerinde bir DCA'dır.
Daha önce verilen örnekte olduğu gibi BTC'nin fiyatı BNB'ye göre yükseldiğinde, AMM DCA'nın BTC pozisyonunuzu satmasıdır. BTC'nin göreli fiyatı düştükçe, AMM DCA satın alıyor ve BTC pozisyonunuzu artırıyor. Şimdi, bu netlikle, başka bir soru ortaya çıkıyor: Bu, tüccarların sıklıkla kullandığı bir strateji olduğundan, bir AMM'nin varlık yeniden dengelemesini bir ticaret stratejisi olarak kullanabilir misiniz? Cevap Evet!
Amacınızın BTC biriktirmek olduğunu varsayalım ve fiyatının uzun vadede artacağını düşündüğünüz ve kriptonun finansın geleceği olduğuna inandığınız için fiyat düşerse daha fazla satın almaktan mutlu olursunuz (kim yapmaz). Nakit tutmak ve daha düşük fiyatlarla satın alma emirleri belirlemek yerine, bu hedefe ulaşmanın başka bir yolu, BTC-stabil bir madeni para LP çiftine basitçe likidite sağlamaktır. LP havuzunda meydana gelen varlık yeniden dengelemesi nedeniyle, BTC fiyatı düştükçe pozisyonunuz otomatik olarak daha fazla BTC biriktirir! LP konumunuz, AMM'nin algoritması aracılığıyla, sizin için daha düşük fiyatlarla BTC satın alarak dolar maliyeti ortalamasını gerçekleştirir!
Ortalama satın alma maliyetinizin dibi yakalamak kadar iyi olmayacağı doğrudur. Ancak dürüst olursak, kaçımız gerçekten her seferinde dibi yakalamayı başarır?
Bunu LP'leme yoluyla yapmak, siz uyurken yürütülen otomatik bir strateji olarak görülebilir ve dibin nerede olabileceğine dair tahminlerde bulunmaktan kaçınacaktır. En önemlisi, tüm zaman boyunca getiri elde edeceksiniz! Bu nedenle, LP pozisyonlarında verim çiftçiliği, uzun vadeli bir yatırım ufku olan yeni ila orta dereceli tüccarlar için harika bir stratejidir!
Bu stratejiye ek olarak, fiyatın dibe vurduğuna inanıyorsanız, LP'den çıkıp “Kalıcı Zarar”ı almanın daha iyi olacağını öne sürerek başka bir kavramı da tersine çevirmek istiyoruz. BTC'nin fiyatı daha sonra yükseldikçe daha fazla yararlanın! Bunun nasıl çalışacağına dair bir örnek üzerinden gidelim:
Bob'un elinde 1 BTC ve 40k BUSD var ve BTC-BUSD LP havuzunda likidite sağlamaya karar veriyor. Basit olması için, varlıklarının LP sağlamak için tam 50:50 oranında olması için o sırada 1 BTC = 40k BUSD olduğunu varsayacağız.
t= 0 Bob’un varlıkları= 1 BTC + 40,000 BUSD = 80,000 BUSD değerindedir
Bir süre geçti ve BTC fiyatı 30k BUSD'ye düştü.
t = 1 Bob’un varlıkları = 1.15 BTC + 34,641 BUSD = 69,282 BUSD değerindedir
Bob, 30 binin BTC için güçlü bir destek olduğuna ve muhtemelen dip olduğuna inanıyor. Fiyatın buradan yükseleceğini düşünüyor ve LP'sini geri çekmeye karar veriyor. Şimdi cüzdanında 1.15 BTC + 34.641 BUSD geri alıyor.
İleriye dönük olarak, Bob'un haklı olduğunu ve fiyatın daha sonra 40 bin başlangıç fiyatına yükseldiğini varsayalım.
t=3 Bob’un varlıkları =1.15 BTC + 34,641 BUSD = 80,641 BUSD değerindedir
Bob, BTC 30 bin BUSD'deyken LP'sini geri çekerek, BTC fiyatının tekrar yükselirken BTC'sinin bir kısmını BUSD'ye geri satacak olan varlıkların yeniden dengelenmesine maruz kalmadı. Bu, başladığı yere kıyasla (verimleri hesaba katmadan) fazladan 641 BUSD kazanmasına neden oldu. Bob, gelecekteki fiyat tahmininden daha emin hale geldikçe, LP'sinden çıkıp basit holdinge geçerek nispeten bir kar elde edebildi.
Aşağıdaki, yukarıdaki örneğin tersidir. Fiyat yükseldiğinde bir kripto varlığından kısmen kâr elde etmekten mutlu olduğunuzu varsayalım. Bu senaryoda, bazılarını LP konumuna getirebilirsiniz. Fiyat yükseldikçe, otomatik olarak dolar-maliyet-ortalama pozisyonunuzu AMM'nin algoritması aracılığıyla satarsınız.
Benzer şekilde, fiyatın yükseldiğini düşünüyorsanız, fiyat düşerken AMM'nin onları geri satın almasını önlemek için LP'nizi çıkarabilir ve tokenlerinizi satabilirsiniz. İsterseniz, daha sonra daha düşük bir fiyata yeniden girebilirsiniz. Veya Alpaca kullanarak short pozisyon açabilirsiniz!
Önceki iki alt bölümde gösterildiği gibi, LP'leme, piyasa yönü konusunda kesinliğiniz olmadığında riski azaltmak için pozisyonlara girip çıkmanıza yardımcı olmak için çok yararlı olabilir. Tam zamanlı profesyonel tüccar olmayanların çoğu için genellikle durum böyle değil midir? Gerçekte bu, çoğu piyasa yönünde zamanın sadece %55'inde doğru olan profesyonel tüccarlar için bile geçerlidir.
Dolayısıyla çoğumuz kripto ve çeşitli varlıklar konusunda iyimser olsak da, bu kaçınılmaz kırılmanın 1 ay, 1 yıl veya 5 yıl içinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmiyoruz. Daha uzun bir süre olursa ve bu varlıkları cüzdanlarımızda tutarsak, Alpaca gibi bir protokolde yield farming'e katılsaydık kazanabileceğimiz çok sayıda potansiyel kazancı kaçırmış oluruz!
Bu nedenle, LP'yi piyasa zamanlamasına karşı bir önlem olarak da görebilirsiniz! Olumsuz senaryoda bile, kırılma kısa sürede gerçekleşirse ve kalıcı bir kaybınız varsa, kazandığınız getiriler bunu telafi edebilir!
Yukarıdaki durumları daha ayrıntılı olarak inceleyelim. Geleneksel olarak, bir piyasaya yatırım yaparken aşağıdaki işlemleri yaparsınız:
Bir piyasada veya varlıkta yükseliş eğilimindeyseniz, onu satın alabilirsiniz, yani long bir pozisyon alabilirsiniz.
Bir piyasada veya varlıkta düşüş yaşıyorsanız, short pozisyon alarak satabilirsiniz.
Ama ya emin değilseniz? 0'a yakın faiz getiren bankada nakit parayla oturmalı mısınız?
Ya da piyasanın dinlenme döneminde olduğunu düşünüyorsanız? Yüksek oynaklık dönemlerinden sonra piyasalarda sıklıkla olduğu gibi, büyük bir yukarı veya aşağı hareket meydana gelmeden önce bir süre konsolide edilmesi gerekiyor. Ne de olsa, bir süredir işlem yapan herkes, piyasaların uzun süre konsolide olabileceğini bilir.
Bir konsolidasyon veya belirsizlik senaryosunda, varlıkları bir LP pozisyonuna yerleştirmek iyi bir yatırım stratejisidir. Bir LP pozisyonu, fiyatlar değişmese bile getiri sağlar. Bir varlığın fiyatı yükseldiğinde veya düştüğünde DCA etkisi nedeniyle, aynı zamanda varlığa her iki yönde de bir hedge yapmış olursunuz.
Bu durumda, kullanabileceğiniz bir strateji örneği, kaldıraçsız otomatik bileşik bir LP pozisyonu açmak gibi basit LP'lemedir. Daha fazla getiri elde etmek istiyorsanız, kaldıraç kullanabilir ve 2x pozisyon açabilir, nötr bir kripto varlığı ödünç alabilir veya seçtiğiniz bir varlıkla long veya short bir pozisyonda daha fazla kaldıraç alabilirsiniz. Varlık fiyatları fazla hareket etmezse yönetimi daha kolay olan ekstra risk azaltma istiyorsanız, hedge edilmiş bir nötr pozisyon bile açabilirsiniz.
Buradaki nokta, neredeyse her LP stratejisinin yatay bir pazarda kârlı olacağı, kazanç getirileri nedeniyle standart bir long veya short süreden çok daha kârlı olacağıdır ve Alpaca kullanarak risk toleransınıza ve istediğiniz APY'lere göre strateji türünü daha da özelleştirebilirsiniz. Bu yüzden ne yapmaya karar verirseniz verin, çiftliğe adım atar atmaz gözünüzün görebildiği kadar yeşil olacağından emin olabilirsiniz.
Bu makalenin Geçici Kayıp konusuna biraz ışık tutacağını ve buna dolar-maliyet ortalaması/hedge merceğinden bakarsanız, korkulacak bir şeyden ziyade sizin lehinize çalışan bir araca nasıl dönüşebileceğini umuyoruz.
Bize katıldığınız için teşekkürler, bugünlük bu kadar genç alpaklar. Bunun gibi daha fazla makale okumak istiyorsanız Alpaca Akademimize göz atmayı unutmayın.